7 Tips voor een goede facebook advertentie

Een Facebook advertentie maken, is niet zo eenvoudig als het lijkt. Met mijn eerste advertentie behaalde ik dan ook niet bepaald de resultaten waar ik op hoopte. Iedereen was laaiend enthousiast over adverteren op Facebook dus ook ik wilde natuurlijk deze boot niet missen. Zo gezegd, zo gedaan. Foto uploaden, tekst schrijven, een doelgroep selecteren en gaan. Althans, dat dacht ik… Eerlijk gezegd gebeurde er vrij weinig bij de mensen die mijn advertentie zagen. Er waren geen klikken naar de website en al helemaal geen bestellingen. Het enige resultaat was een aantal ‘vind-ik-leuks’ op de advertentie.

Logisch, nu ik er op terugkijk. In de advertentie hield ik totaal geen rekening met de mensen die de advertentie te zien kregen. Het enige wat ik in gedachte had, was om bezoekers naar de website te krijgen zodat er meer bestellingen werden gemaakt. Maar hoe schrijf je dan wél een goede Facebook advertentie? Een advertentie die wel reacties krijgt, waar mensen op klikken en die resultaat opleveren? In deze blog geef ik 7 tips voor je Facebook advertenties. Tips die ik in de afgelopen jaren heb geleerd en nu nog steeds toepas.

Deze tips zijn overigens ook van toepassing bij het maken van een goede Instagram advertentie.

Tip #1 – Begin met het doel van je Facebook advertentie
Iets wat altijd terugkomt in succesvolle Facebook advertenties is dat deze gemaakt zijn voor een specifiek doel. Voordat je begint, is het goed om duidelijk te hebben wat je precies met deze advertentie wilt bereiken. Wil je bijvoorbeeld dat mensen naar je website gaan, een video bekijken, je gaan volgen op Facebook of een aankoop doen? Door dit doel helder te hebben voordat je de advertentie maakt, kun je alle advertentie onderdelen hier volledig op afstemmen. Denk hier dus eerst goed over na voordat je begint met het maken van de advertentie.

Tip #2 – Bepaal de fase van de customer journey
Customer wat? De customer journey of klantreis is het proces dat een potentiële klant doorloopt bij het maken van een aankoop. Zie het maar als de stappen die je doorloopt als je iets gaat kopen. In de meeste gevallen koop je niet gelijk iets als je het nodig hebt. Hier gaan vaak eerst een aantal stappen aan vooraf. Bijvoorbeeld als je de behoefte krijgt om op vakantie te gaan. Je vakantie boek je dan ook niet gelijk na het zien van de eerste de beste advertentie. Je gaat je eerst oriënteren naar wat de mogelijkheden zijn. Vervolgens maak je een selectie van de mogelijkheden en uiteindelijk kies je weloverwogen welke vakantie je gaat boeken. Een potentiële klant heeft in elke stap weer behoefte aan andere informatie.

Daarom wil je dat je advertenties passen bij de fase van de customer journey waarin een potentiële klant zich bevindt. Als je je advertenties niet goed afstemt, heb je een grote kans dat degene die je advertentie ziet zich niet aangesproken voelt. Zo zie je veel advertenties voorbijkomen op Facebook en Instagram waarin staat “Koop nu!” terwijl je nog nooit van dat bedrijf hebt gehoord. Je vraagt iemand die je voor het eerst ontmoet ook niet “Hé, wil je met me trouwen?” toch? Vrijwel zeker dat degene aan wie je het vraagt “nee” zegt.

Een handige hulpmiddel om je advertenties af te stemmen op de juiste fase is de know-like-trust factor. Door je advertenties af te stemmen op de fase van de know-like-trust factor waarin je ideale klant zich bevindt, zorg je dat je advertenties opvallen en waarde toevoegen. In de know-fase gebruik je dus andere advertenties dan in de like-fase en hetzelfde geldt voor de trust-fase.

Tip #3 – Bepaal de meerwaarde
Nadat je het doel van je advertentie en de fase van de customer journey hebt bepaald, is de volgende stap om te bepalen wat de waarde is die je gaat bieden aan je potentiële klant. Waarom moet iemand je advertentie lezen, je video bekijken, je Facebookpagina ‘liken’ of naar je website gaan? Wat is de meerwaarde die je biedt? Geef je bijvoorbeeld tips over het schrijven van een Facebook advertentie of geef je vakantie-inspiratie met een blog over de mooiste stranden in Spanje?

Waarom is het nou zo ontzettend belangrijk om waarde te bieden in je advertentie? Dat is omdat we Facebook en Instagram niet gebruiken om iets te kopen maar we zitten er op voor vermaak. We willen op de hoogte blijven van vrienden, familie, bekenden, merken en bedrijven die we volgen. Niemand zit op Facebook of Instagram om advertenties te bekijken. Door waarde te bieden voor je potentiële klant zorg je dat het niet erg is dat ze je advertentie tegenkomen. Doe je dit niet, dan zal er vrolijk worden verder gescrold en zal je advertentie niet opvallen.

Tip #4 – Gebruik opvallende afbeeldingen en video’s
Zowel Facebook en Instagram zijn visuele platformen. Om ervoor te zorgen dat je ideale klant stopt met scrollen bij het zien van je advertenties is het belangrijk dat je opvallende afbeeldingen en video’s gebruikt. De afbeelding of video is namelijk het eerste waar de aandacht naar toe gaat. Probeer dus afbeeldingen en video’s te gebruiken die eruit springen, die net wat anders zijn dan de rest. Houdt daarnaast ook rekening met onderstaande tips.

Afbeeldingen

  • Gebruik de aanbevolen formaten van de afbeeldingen. Op deze manier komen de afbeeldingen het beste over.
  • Gebruik het verticale formaat. Zo neem je meer ruimte in met je advertentie.
  • Gebruik foto’s met mensen.
  • Test afbeeldingen met tekst en afbeeldingen zonder tekst.
  • Gebruik contrasterende kleuren in je afbeelding.

Video’s

  • Probeer de aandacht in de eerste 3 seconden van de video te pakken.
  • Vertel de hoofdboodschap kort en krachtig aan het begin van de video.
  • Ondertitel je video. Op Facebook en Instagram staat standaard het geluid uit bij video’s.

Tip #5 – Zorg dat je advertentie extreem relevant is
Het allerbelangrijkste: zorg dat de inhoud van de advertentie overeenkomt met de fase waarin een potentiële klant zich bevindt. Ga dus niet in elke advertentie roepen “KOOP NU” maar verplaats jezelf in je potentiële klant. Wat zou die persoon willen zien in de know, like of trust fase? Zorg daarnaast dat de tekst en afbeelding/video met elkaar in lijn zijn. Een foto van een pizza en een tekst over burn-out klachten zijn niet echt in lijn met elkaar.

Tip #6 – Geef aan wat de meerwaarde is
Als het goed is het heb je al nagedacht over de meerwaarde die je biedt voor je potentiële klant. Beschrijf in de advertentietekst duidelijk wat jij te bieden hebt. Hiermee bedoel ik niet het product of dienst die je aanbiedt maar juist hetgeen waar jij hen mee helpt. Waarom moet degene die je advertentie leest blijven lezen en eventueel een vervolgactie nemen?

Tip #7 – Geef een duidelijke vervolgstap

Als je een advertentie hebt gemaakt die opvalt, zullen mensen deze waarschijnlijk ook bekijken. Maar je hebt een doel met deze advertentie. Wat wil je precies dat degene die je advertentie ziet doet na het zien ervan? Welke actie wil je dat diegene neemt? Ofwel, wat is de Call to Action? Uit onszelf nemen we nou eenmaal niet zo snel actie. We willen graag horen wat we moeten doen. Zeg dit vervolgens zo kort en specifiek mogelijk in zowel de advertentietekst, kop en beschrijving. Als je tekst wilt gebruiken in je afbeelding kun je de Call to Action ook hier gebruiken. Gebruik je een video, benoem het hier dan ook.

Deze tips gebruik ik zelf nog dagelijks bij het schrijven van mijn Facebook en Instagram advertenties. Ik ben erg benieuwd of jij nog aanvullende tips hebt? Je bent namelijk nooit uitgeleerd!

Meer tips over adverteren op Facebook en Instagram? Download dan het gratis e-book ‘Adverteren op Facebook & Instagram hier.